DE JUISTE LADER VOOR ELKE ACCU EN BATTERIJ

Als u denkt aan batterijen, denkt u waarschijnlijk ook aan batterijladers. Een goede batterijlader is belangrijk, want de prestaties en levensduur van een batterij zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lader.

Als u een batterij- of acculader zoekt, dan bent u bij Emrol aan het juiste adres. Wij bieden accu- en batterijladers voor tal van elektrisch aangedreven toepassingen zoals schoonmaakmachines, intern transport, hoogwerkers, elektrische rolstoelen, golfcarts- en caddies, auto’s en vrachtwagens,…

Welke acculader kiezen?

Om een maximaal rendement uit uw batterijen te halen dient de batterijlader perfect afgestemd te zijn op de batterij. Ons uitgebreid gamma batterijladers bestaat uit twee grote groepen: traditionele laders en hoogfrequent laders.

Het belangrijkste verschil tussen deze groepen is de transformator. Een transformator is nodig voor de stroomomzetting van een hoge netspanning naar een lage batterijspanning.

Netspanning wordt geleverd via het stopcontact op een frequentie van 50 hertz of 60 hertz. Bij deze frequentie heeft een transformator een grote ijzeren kern nodig, waarop de koperen wikkelingen gemaakt worden. Een batterijlader die werkt op zo’n transformator met een ijzeren kern noemt men een traditionele of klassieke lader.

Een hoogfrequent lader bevat extra onderdelen waarmee de netspanning eerst wordt omgevormd tot een veel hogere frequentie (bvb 100’000 hertz). In een tweede stap volgt dan de “traditionele” transformatie, maar bij deze frequentie is de transformator veel kleiner en voorzien van een kleine ferriet kern, met veel minder wikkelingen. Hierdoor is deze lader veel compacter en lichter dan zijn traditioneel broertje.

Laat ons terugkeren naar de oorspronkelijke vraag: welke acculader kiezen? Afmetingen en gewicht kunnen bij deze keuze belangrijke criteria zijn. Maar naast de noodzakelijk technische compatibiliteit, zijn er nog criteria die een rol spelen bij de uiteindelijke selectie:

  • Welk budget wenst u te spenderen?
  • Is de lader energiezuinig?
  • Hoe intelligent is de lader?
  • Dient hij vocht- en stofbestendig te zijn?

In volgend schema krijgt u een beknopt overzicht hoe een traditionele en een hoogfrequente lader scoren op bovenstaande eigenschappen. Dit overzicht dient enkel als hulpmiddel in uw zoektocht naar een geschikte lader. Op de productpagina’s over traditionele laders en hoogfrequent laders gaan we dieper in op de eigenschappen van en beschikbare opties voor deze 2 families van laders.

Afmetingen & gewicht Budget Energie-efficiëntie Intelligentie
Traditionele laders
Hoogfrequent laders