ONDERHOUDSVRIJE BATTERIJEN VOOR STAND-BY EN ELEKTRISCHE AANDRIJVING

Naast de klassieke, natte batterijen is er onder invloed van de vraag vanuit de markt een technologie ontwikkeld waar men geen water meer moet bijvullen bij de batterijen. Dit zijn dan de volledig onderhoudsvrije batterijen. Een andere benaming voor deze batterijen is VRLA, dit staat voor “Valve Regulated Lead Acid” batterijen.

Een onderhoudsvrije batterij moet dus nooit bijgevuld worden, er is dus bovenaan ook geen dop voorzien. De dop is hier vervangen door een overdrukventiel dat in normale toestand steeds gesloten is. Het weinige toch gevormde gas zal binnen in de cel terug recombineren naar water. Op deze manier blijft er steeds voldoende elektrolyt in de batterij aanwezig. Een onderhoudsvrije batterij van goede kwaliteit heeft als voordeel dat de levensduur gegarandeerd is! De gebruiker kan immers geen onderhoud vergeten uit te voeren. Een onderhoudsvrije batterij moet wel geladen worden met een lader die geschikt is voor het laden van deze batterijen.

De groep van onderhoudsvrije batterijen omvat zowel de batterijen met gegelificeerd zuur (Gel) als ook de batterijen met glasmat technologie (AGM = Absorbed Glass Microfiber).

Wat is het verschil tussen GEL en AGM?

Een AGM batterij maakt gebruik van een separator die bestaat uit een sponsachtige glasvezelmat die tussen de vlakke batterijplaten geprent zit. In deze glasvezelmat zit het elektrolyt vervat. De eerste AGM batterijen zijn ontwikkeld in de jaren 80 in Japan en werden vooral gebruikt in de UPS markt. Ondertussen heeft de ontwikkeling niet stilgestaan en zijn er ook AGM batterijen ontwikkeld voor de cyclische markt.

Bij een GEL batterij wordt er gebruik gemaakt van klassieke separatoren maar wordt er bij het zuur een silicaat bijgevoegd waardoor dit na het vullen van de batterij zal uitharden en een harde gel zal vormen. Gelbatterijen bestaan al sinds de jaren ‘50 en hebben ondertussen een zeer goede reputatie opgebouwd bij de onderhoudsvrije batterijen.

Voor verder advies over de keuze tussen deze verschillende technologieën is Emrol uw geschikte partner. U hoeft zelf geen accu- of batterijspecialist te zijn, wij loodsen u doorheen het volledige keuzeproces en stellen verschillende prijsalternatieven voor volgens het principe van goed – beter – best. Contacteer ons vandaag nog met uw vraag. Indien gewenst komen wij voor advies ter plaatse. Batterijen op stock leveren we binnen de 24 uur. In 95% van de gevallen voldoen we meteen aan uw vraag.

Het functioneel verschil tussen semi-tractie, Deep-Cycle, tractie en 2 volt cellen zit in het aantal mogelijke oplaadcycli. De gebruiksintensiteit van de machine (dag/nacht, dagelijks, wekelijks,…) bepaalt dan ook grotendeels welke soort tractieaccu u best kiest.

Het volgend schema kan dienen als hulpmiddel om een keuze te maken tussen de verschillende types van onderhoudsvrije batterijen. We scoren de types op inzet, levensduur, budget en garantie. Dit overzicht dient enkel als leidraad in uw zoektocht naar een geschikte onderhoudsvrije accu. Op de productpagina’s gaan we dieper in op de eigenschappen van semi-tractie, Deep-Cycle, tractie en 2V cellen.

Semi-tractie Deep-Cycle Tractie 2V Cellen
Inzet 1 x week 2-4 x week 4-7 x week 1-7 x week
Aantal Cycli 300 400-500 600-800 1000
Budget
Garantie 1 jaar 1,5 jaar 2 jaar 1 + 3 jaar